Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι πολύ επιθετικός απέναντι σε συγκεκριμένα άτομα; Σύμφωνα με νέα έρευνα οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν πότε ένας άνθρωπος δεν είναι έμπιστος.

Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα και μπορούν να διαισθανθούν πότε κάποιος είναι χαρούμενος, λυπημένος ή θυμωμένος και σύμφωνα με την νέα έρευνα μπορούν να καταλάβουν επίσης πότε ένας άνθρωπος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition, πραγματοποιήθηκε από τον Akiko Takaoka και την ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Kyoto της Ιαπωνίας και συμμετείχαν 34 σκυλάκια. Στον πρώτο γύρο της μελέτης ένα μέλος της ομάδας του πειράματος τοποθέτησε ένα δοχείο με φαγητό και υπέδειξε στους σκύλους να πλησιάσουν και να φάνε. Στο δεύτερο μέρος έγινε το ίδιο μόνο που αυτή τη φορά το δοχείο ήταν άδειο. Στο τρίτο μέρος το δοχείο είχε και πάλι φαγητό. Όταν το μέλος της ομάδας υπέδειξε στους σκύλους να το πλησιάσουν τότε λίγοι ήταν οι σκύλοι που ανταποκρίθηκαν. Στην συνέχεια το άτομο που υποδείκνυε στους σκύλους το δοχείο αντικαταστάθηκε από ένα άλλο μέλος της ομάδας. Όταν αυτός υπέδειξε στους σκύλους να ξανα πλησιάσουν το δοχείο τότε αυτοί τον εμπιστεύτηκαν και το έκαναν.

“Τα αποτελέσματα του πειράματος μας δείχνουν όχι μόνο ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τις υποδείξεις των ανθρώπων αλλά επίσης βγάζουν και συμπεράσματα σχετικά με την αξιοπιστία τους και συμπεριφέρονται αναλόγως. Έχουν πιο εξελιγμένη κοινωνική αντίληψη απ’ ότι νομίζαμε. Αυτή η αντίληψη εξελίχθηκε σταδιακά από την αλληλεπίδραση τους με τον άνθρωπο.”

Αυτή η νέα θεωρία υποστηρίζεται και από μια παλιότερη μελέτη που έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν πότε ένας άνθρωπος δεν συμπεριφέρεται καλά στο αφεντικό τους. Στο συγκεκριμένο πείραμα τα αφεντικά των σκύλων ζήτησαν την βοήθεια περαστικών ενώ οι σκύλοι τους ήταν παρόντες. Στην συνέχεια τα άτομα που τους ζητήθηκε βοήθεια προσέφεραν στους σκύλους μια λιχουδιά. Παρατηρήθηκε ότι οι σκύλοι δεν δέχτηκαν την λιχουδιά από τα άτομα που ήταν αγενείς με τα αφεντικά τους και δεν τους προσέφεραν βοήθεια.

Με λίγα λόγια οι σκύλοι δεν είναι μόνο αξιολάτρευτοι αλλά μπορούν και να σας πουν αν κάποιος αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here