Ίσως να μην έχουμε λευκά Χριστούγεννα φέτος στην Ελλάδα αλλά σίγουρα θα είναι λευκά στο Άρη.

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης με όνομα Mars Express, της εταιρίας European Space Agency, ανακάλυψε έναν πελώριο κρατήρα στον κόκκινο πλανήτη μήκους 50 χιλιομέτρων ο οποίος είναι γεμάτος με πάγο. Ο κρατήρας ονομάστηκε Korolev και βρίσκετε στο βόριο τμήμα του Άρη με τον πάγο να έχει πάχος 1.8 χιλιόμετρα.

Το συγκεκριμένο γεγονός συμβαίνει εξαιτίας ενός φαινομένου γνωστό ως ”cold trap”. Ο πάτος του κρατήρα βρίσκεται πάνω από δυο χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια του και έτσι ο αέρας που βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος του κρατήρα παγιδεύεται και ψύχεται καθώς ανεβαίνει προς την επιφάνεια. Ο αέρας είναι κακός αγωγός της θερμότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πάγος να μένει στην επιφάνεια.

Ο κρατήρας πίρε το όνομα του από τον μηχανικό και σχεδιαστή διαστημικών αεροσκαφών Sergei Korolev ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποστολή του πρώτου διαστημικού δορυφόρου, με όνομα Sputnik, καθώς και στην αποστολή που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο, Yuri Gagarin, στο διάστημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνών της ESA Nicholas Thomas τα χρώματα των φωτογραφιών έχουν αλλαχθεί ώστε να είναι ευδιάκριτες στο ανθρώπινο μάτι. Σύμφωνα με τον Thomas οι κάμερες έψαχναν για αέρια όπως το μεθάνιο στην επιφάνεια του Άρη, κάτι που θα υποδείκνυε βιολογική και γεωλογική δραστηριότητα στον κόκκινο πλανήτη, καθώς και για επιφάνειες κατάλληλες για προσγείωση σε περίπτωση που ο άνθρωπος αποφασίσει να επισκεφτεί τον πλανήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here