Τελικά δεν είναι όλα τόσο άσχημα. Με το 2018 να έφτασε στο τέλος του πάμε να δούμε 18 πράγματα και γεγονότα που έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο την χρονιά που φεύγει.

Πρόοδος στην ιατρική

 1. Φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ένα εμβόλιο το οποίο είναι φθηνό και αποτελεσματικό και μπορεί να εξαφανίσει την χολέρα, μια από τις πιο θανατηφόρες αρρώστιες στην ιστορία.
 2. Οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 25%. και από καρκίνο του στήθους κατά 39%.
 3. Τον Ιούλιο η οργάνωση UNAIDS αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι μισοί φορείς του ιού HIV δέχονται θεραπεία καθώς επίσης ότι οι θάνατοι από τον ιό έχουν μειωθεί στο μισό από το 2005.
 4. Στις 17 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από φυματίωση έχουν μειωθεί κατά 37% παγκοσμίως από το 2000. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε 53 εκατομμύρια ζωές.
 5. Κατασκευάστηκε συσκευή αξεσουάρ για επιληπτικούς που αντιλαμβάνεται αλλαγές στο ζάχαρο και προειδοποιεί αυτόν που το φοράει για επερχόμενη κρίση.
 6. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις. Μετά από μια δοκιμή στο νοσοκομείο Moorfield Eye του Λονδίνου η τεχνητή νοημοσύνη της εταιρίας DeepMind κατάφερε να εντοπίσει επιτυχώς ασθένειες στο μάτι με ποσοστό επιτυχίας 94.5%

Επιστήμη

 1. Η Donna Strickland έγινε η πρώτη γυναίκα μετά από 55 χρόνια που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής.
 2. Επιστήμονες μετάλλαξαν γενετικά κουνούπια για να καταπολεμήσουν την μαλάρια. Τα 10.000 μεταλλαγμένα κουνούπια που αφέθηκαν ελεύθερα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν αρσενικούς απογόνους οι οποίοι και δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο μειώνοντας έτσι τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας.
 3. Επιστήμονες ανακάλυψαν πλανήτη 8.000 έτη φωτός μακριά που είναι πιθανόν να μπορεί να ευδοκιμήσει ζωή σε κάποιο από τα πολλά φεγγάρια του.
 4. Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μεταμοσχευμένη μήτρα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.

Τεχνολογία

 1. Ο μέσος όρος χρόνου που περνάει κάποιος στο Facebook ημερησίως μειώθηκε κατά 2 λεπτά.
 2. Ένας ανώνυμος χάκερ από την Ρωσία εισβάλει σε router και διορθώνει σφάλματα ασφαλείας κάνοντας τα έτσι λιγότερο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.
 3. Εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο ενώθηκαν με την βοήθεια του ίντερνετ και της τεχνολογίας για να βοηθήσουν μια παιδική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ταϊλάνδη που παγιδεύτηκε σε μια σπηλιά από την παλίρροια.

Καλύτερη ζωή

 1. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζονται πλέον την άδεια του άντρα για να ταξιδέψουν ή να μορφωθούν. Λίγους μήνες μετά οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα να οδηγούν.
 2. Οι θάνατοι από τρομοκρατία μειώθηκαν κατά 22%
 3. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι 1.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα τα τελευταία 16 χρόνια.
 4. Οι λευκή λεοπάρδαλη δεν είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση καθώς ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ζώων έχει αυξηθεί σε πάνω από 10.000.
 5. Ο Καναδάς γίνεται η δεύτερη χώρα στο κόσμο που νομιμοποιεί το χασίς.

Αυτές ήταν οι καλές στιγμές του 2018. Ας ελπίσουμε το νέο έτος να μας φέρει ακόμα περισσότερες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here